Akaraterő
2019-10-27
Kézisúly, komplexek és a crossfit
2019-11-16
Összes mutatása

Milyen a jó edző?

Milyen a jó edző? – Ezt a kérdést tettük fel legutóbbi podcastunkban.

Amilyen egyszerűen tűnik a kérdés, éppolyan bonyolult és összetett is egyben. Egyrészt, azt gondolom, hogy mindenkinek van elképzelése arról, kivel szeret edzeni, milyennek kell lennie, számára a jó edzőnek. Vannak preferenciái. Jóesetben nem csak az edző kinézetének tekintetében, de belső tulajdonságaival kapcsolatban is. Ugyanakkor ez elsősorban szubjektív vélemény.

Másrészt ugyanezen kérdést objektíven is meg kell, meg lehet közelíteni. De lehetséges-e meghatározni objektíven, skálaszerűen, hogy ki a jó edző? Milyen tapasztalatokkal, tulajdonságokkal, képeségekkel kell rendelkeznie? Mi az, amit elvárhatsz egy pályakezdőtől, és mi az, ami elvárás lehet egy több éve a pályán lévőtől? Egyértelmű, hogy a kettő nem ugyanaz. Mindenki volt egyszer kezdő a saját szakmájában, az adott munkában eltöltött évek tapasztalatát semmilyen könyv nem pótolja.

Egyáltalán nem szeretnék abba a hibába esni, hogy megkíséreljem megmondani, mitől lesz valaki jó edző.

Az elkövetkezendő néhány bekezdést inkább annak szánom, hogy bemutassam, számomra ki a jó edző. Nekem mit jelent ez a fogalom. Külön öröm, ha találsz majd olyan pontot, amivel tudsz azonosulni, amiben egyetértesz velem.

Kezdjük egy egyszerű és látható dologgal: az edző külsejével. Számomra a legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy látszódjon a fittség, az edzettség, az edzés. Nem a súly számít, nem is a kor. Azt gondolom, hogy ha valaki komolyan foglalkozik az edzéssel vagy már jó ideje ebben a szakmában dolgozik, az nem múlik el nyomtalanul. Az valamilyen formában külsőleg is látszik: tartásban, járásban, erőben, magában a mozgásában.  Emberi és nem edzővel szembeni elvárás az ápoltság.

Milyen képességekkel kell rendelkeznie? Előnyös, ha az illetőnek jó kommunikációs képességei vannak. Nem mondom, hogy nem lehet jó edző, aki a sarokból osztja ki a feladatokat, miközben árgus szemekkel figyeli, amit csinálsz, de az én személyiségem leginkább a nyitott, kommunikatív egyénekhez illeszkedik. Egy introvertáltat lehet, hogy sírba is kergetek ezzel, ki tudja. Drága introvertált tanítványaim, jelentkezzetek, ha így lenne! 😀

Erőszintben nincsenek konkrét elvárásaim. Nőként gyengébb vagyok a legerősebb tanítványaimnál. Sokkal fontosabb számomra, hogy tanuljak az edzőtől. Ismerje a gyakorlatokat, tudjon korrigálni és képes legyen tanítani, tehát átadni a tudását. Lételemem a kérdezés, hiszem, hogy ez viszi a világot is előbbre. Kérdezünk, válaszokat keresünk, beépítünk és továbbmegyünk. Legyenek válaszai. Az is válasz, ha valamit nem tud, ezzel át is léptem a következő pontra.

Önismeret és önkritika. A jó edző ismeri a kompetenciájának határát. Nem tud, és nem is tudhat mindent. Lehetnek kétségei. Nagyon fontos tényező, a bizalom alapja. Nem akar mindentudó szerepben tündökölni. Ennél a pontnál is fontos a tapasztalat. Egyértelmű, minél nagyobb szakmai múlttal rendelkezik valaki, annál inkább vannak válaszai egy adott kérdésre, szituációra. Kezdők, merjetek nemet mondani, merjetek utánajárni, utána olvasni bizonyos kérdéseknek. Folyamatosan fejlődni, tanulni, ebben van a titok.

A jó edzőt érdekli a múltam. Nem, nem a magánéletem, a sportmúltam. Honnan jöttem, mit csináltam és mennyi ideig, milyen intenzitással, milyen eszközöket ismerek. Fontosak számára a céljaim. Nem azt az edzést tolja rám, amit ő csinál, mert az lesz a tuti és az egy igazság, hanem az én igényeim szerint haladunk. Ebből kifolyólag azt is észreveszi, ha valami nem stimmel adott nap. Ha kell, visszafog. Na, ez nálam a kritikus pont. Én addig megyek, hogy jobb legyek, amíg össze nem esek. Egyértelmű, ilyen mentalitással csak úgy lehet fejlődni, ha van egy erős edzői jelenlét.

Motivál egy edző? Igen. Egyértelműen. De nem a klasszikus formában. Nem csattogtat ostort feletted.  A jelenlétével motivál. A személyiségével, a gondolkodásával. Kell, hogy biztonságban érezzem magam az edzésein, hogy tudjam, számíthatok rá. A csoportdinamika fenntartásával. Többedmagaddal edzeni hihetetlenül motiváló. Mindig van egy kis versenyszellem, egy kis szikra, ami átlendít a holtponton. Ezt biztosítja egy edző: a kohéziót egy csoportban.

Véleményem szerint, az edző szerepe hangsúlyos az egyéni fejlődésben, egy jó edző aranyat ér. Ha megtaláltad, ragaszkodj hozzá!

 

Olvasd el, hogyan gondolkodnak a témáról edzőink:

Galba Zsolt –

Dollesshall János –

 

Podcastunkat itt tudod visszanézni:

Ha csak hallgatni szeretnél minket a SoundCloudon, azt is megteheted:

 

Nincs hozzászólási lehetőség.