Nők a kettlebell mögött
2019-07-16
Milyen a jó edző?
2019-10-27
Összes mutatása

Akaraterő

Szinkronblogunk második bejegyzése az akaraterőhöz kapcsolódik. Ez volt a témája a második OldSchool Podcastnak, melyben az oldschool edzőkkel kerestük az akaraterő forrását, hogy hogyan lehet felismerni, edzeni és aktívan tenni érte.

 

Miközben a podcastra készültem és Benjamin Hardy Willpower doesn’t work című könyvét olvastam, sokat gondolkodtam azon, hogy milyen formában érjük tetten akaraterőnket a hétköznapokban.
Tipikus példa lehet a fogyás. Hardy is említi az újévi fogadalmakkal egy csokorban. Miért nem megy mindenkinek? Mi a különbség, mi a titok, mi az a kis plusz, ami átlendíti az egyik embert a holtponton. Mitől tud az egyik kitartani, míg a másik elbukik? Valóban az akaraterőnkön múlik?

Tulajdonképpen említhettem volna bármilyen más célt is az életben: álommunka, álomalak, álomférj vagy feleség, álomgyerekek, álomház, álomautó. Bármi. Mi az, ami miatt egyeseknek mindez megadatik, míg mások sorra kudarcot vallanak?
Elég csak akarni? Ha egész nap a kanapén ülök és a fentieken elmélkedem és vágyakozom, elérhetem őket?
A válasz: nem, nem elég. A titok a tenni akarásban van. A rövidebb távú nehézségek, feladatok tudatos vállalásában egy hosszabb távú cél érdekében. Mert az út mindig göröngyös. Hétköznapi emberekre és hétköznapi vágyakra gondoljunk, tekintsünk el most a milliomos örökösöktől.

Walter Mischel híres 40 évvel ezelőtti ún. Marshmallow tesztjében gyerekeket kértek arra, hogy várakozzanak egy szobában. Ha sikerül kivárniuk a kísérletvezető visszatértét, két pillecukrot kapnak. Ha nem bírják a várakozást, és kérik az édességet, akkor csak egyet. Érdekes, hogy a kísérletet megismételték a résztvevőkkel felnőttként is, és ugyanazt az eredményt kapták. Ez azt feltételezi, hogy az akaraterő valamiféle adottság, amivel születünk és nem fejleszthető.
Vajon ez tényleg így van?

Kicsit tovább olvastam a témában és egyértelműen látszik, hogy az akaraterő mellett párhuzamosan megjelenik az önkontroll is, mint fogalom. Az egyik előre visz, a céljaink felé, a másik korlátoz. A korlátozás a feladata. Korlátozza az azonnali kielégülésre való igényünket.
Több kutatás is foglalkozik az akaraterő kimeríthetőségének lehetőségével. Hardy ezt tényként kezeli és az akaraterőt egyenesen az izomhoz hasonlítja, amit, ha túledzünk képtelen lesz ellátni funkcióját. Viszont, véleménye szerint éppúgy edzhető is.
A kutatások – Martin Hagger, Nikos Chatzisarantis valamint Chandra Spiranda, Daniel Kessler és John Jodines és sokan mások is foglalkoztak a kérdéssel – hol alátámasztják, hol cáfolják ezt a verziót (különböző eredmények születnek annak fényében, milyen célcsoport vesz részt a kutatásban és milyen motivációjuk van – kapnak-e fizetséget például).
Hardy véleménye továbbá, hogy a környezet befolyása jelentős. Az irány pedig fontos tényező. Az, aki képes a környezetét tudatosan megváltoztatni, képes változást elérni, képes a céljaiért tenni, el is éri azokat. Akire a környezete hat, az passzív elszenvedője az életnek.

Nézzük ezt meg a fenti példán keresztül. Hogyan hat a környezet a fogyni vágyóra? Először is számolni kell a család, a szűk környezet reakciójával.
Tipikus mondatok ilyenkor:
„Van rajtad egy kevés súlyfelesleg, de nem baj, jól áll”
„Fogyókúrázni? Minek azt?”
Esetleg durvábban fogalmazva: „Elment az eszed, így is sovány vagy!”
Van, aki ettől megretten és visszalép.
De még abban az esetben is, ha támogatásra lel az illető, viszont körbeveszik egészségtelen ételek, kanapén ülő, folyton nassoló családtagok, csak nagyon nehezen tud kikerülni az ártalmas környezeti hatások alól.
Mi történik fordított helyzetben? Fogyni vágyónkat támogatja a szűk családja, pozitív megerősítést kap verbálisan („Örülök, hogy rászántad magad!”, „Mesélj, mik a terveid, hogyan szeretnéd megvalósítani őket?”, „Miben tudok segíteni neked?”), otthon nincs egészségtelen étel, nem borul ki a kamrából a chips, mogyorókrém, csoki és más egyéb nasi. Ebben az esetben beszélhetünk nagyobb az akaraterőről? Nem hinném, csak a környezeti tényező más. „Csak”.

Felmerül a kérdés, hogyan tudod fejleszteni az akaraterődet? Hogyan edzhetsz akaraterőre?

Környezeti hatások
Az egyik elsődleges feladat a környezeted megváltoztatása. Nagyban szerepet játszik, hogy milyen emberek vesznek körül, milyen társaságban mozogsz. A téged körülvevő emberek, szokásiak, viselkedésük hatnak rád.
A kísértés
Csökkentsd a kísértést, segítsd magadat a célok elérésében. Ha fogyni szeretnél, ne tarts otthon egészségtelen ételeket. Még, ha utol is ér a sóvárgás, nem lesz mit befalni.
A hangulat
A hangulat is befolyásoló tényező. Jókedvűen könnyebben ellenállunk a kísértéseknek, könnyebben mondunk nemet vagy vesszük rá magunkat a mozgásra.
Ha-akkor” automatizált válaszok
Az is segít, ha azonnali válaszokat dolgozunk ki. Például „ ha kimegyek a konyhába és eszembe jut a csoki, akkor megiszok egy pohár vizet”. Bugyutának tűnik, de nem az. Így működik az agyunk. Összekapcsol dolgokat.
Automatizmusok
Alakíts ki automatizmusokat. Bizonyos idő elteltével már sokkal kisebb erőfeszítésébe telik ellenállni a sütiknek vagy korábban kelni futás, edzés miatt. Rutinná válik.

 

Az akaraterő témája szinte kimeríthetetlen. Rengeteg példát lehetne még sorolni, vagy akár személyes tapasztalatokat is tudnék mondani. Itt viszont én inkább arra buzdítanálak, saját magad indulj el az akaraterőd keresésének útján.
Ehhez segítséget találsz a Podcastban is említett három könyvben:
1. Akaraterő ösztön
2. Akaraterő
3. Willpower doesn’t work

Jó utat!

A podcastot itt tudod visszanézni:

Ha csak hallgatni szeretnéd, azt Soundcloudon megteheted:

Olvass tovább a témában, ajánlom figyelmedbe edzőink posztjait is:

Nincs hozzászólási lehetőség.